Azelaic Acid (Akne)

Azelainsyra tillhör en klass av kemiska föreningar kallade "dikarboxylsyror". Azelainsyra tros minska svårighetsgraden av akne genom att rikta in sig på de grundläggande orsakerna; inflammation, överskott av bakterien Propionibacterium acnes och tilltäppning av porer. Dessutom minskar azelainsyra också produktionen av keratin, som är en naturlig substans som täpper till porerna vid akne vilket leder till bildning av fläckar1.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: A

Den antiinflammatoriska effekten av azelainsyra har noterats hos personer med akne vulgaris, där användning av en gel innehållande 15% azelainsyra visat sig minska antalet finnar i ansiktet2. Denna effekt kan vara ett resultat av bortträngning av molekyler som är involverade i hudens inflammatoriska respons (till exempel så kallade “cytokiner” IL-1β och IL-6) vid akne3. Ett antal studier har undersökt de antibakteriella egenskaperna hos azelainsyra och visat att 20% azelainsyra effektivt kan minska mängden av hudbakterier som förekommer vid akne1. Hos personer med mild till måttlig akne har den dessutom visat sig förebygga tilltäppning av porerna och därmed ha positiv effekt på pormaskar. Enligt en studie lindrade 20% azelainsyra svårighetsgraden av akne och minskade antalet pormaskar efter 45 dagars behandling4.

Eftersom det finns flera orsaker till akne (inflammation, kolonisering av bakterien Propionibacterium Acnes, ökad keratinproduktion och igentäppning av porerna), som inte bekämpas alla av en typ av ingrediens, tror man att effekten mot akne ökar när man kombinerar azelainsyra med andra ingredienser, till exempel med bensoylperoxid5. Slutligen har en studie visat att azelainsyra kan hjälpa6 att minska hyperpigmentering efter akne (mörka hudpartier efter akne). Hos ett antal mörkhyade patienter, som är kända för att löpa ökad risk att utveckla postinflammatorisk hyperpigmentering, reducerade användning av en topikal gel med 15% azelainsyra två gånger dagligen under 16 veckor hyperpigmenteringen signifikant. Mekanismen för dessa effekter är troligen skapad av dess hämmande effekt på produktionen av melanin som är hudens naturliga pigment7.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1Skin Pharmacol Physiol. 2014

2J Drugs Dermatol. 2008

3Exp Dermatol. 2010

4Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007

5J Am Acad Dermatol. 2000

6J Drugs Dermatol. 2011

7Arch Dermatol Res. 1990