Coconut Oil (Psoriasis)

Kokosolja används ofta i hudvård eftersom den är extremt effektiv när det gäller att återfukta huden. Till skillnad från de flesta kommersiella fuktgivare innehåller inte kokosolja vatten eller oljebiprodukter. Detta är viktigt eftersom vatten i fuktighetskrämen gör att huden känns återfuktad under en kort stund, men när det har torkat ut, kommer huden åter att vara torr och behöva hydrering.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: B

HelloSkins experter kunde inte hitta några vetenskapliga data eller kliniska prövningar angående användningen av kokosolja hos personer med psoriasis. Den har dock visat sig ha positiva effekter på symptom som påverkar människor som lever med psoriasis, såsom torr hud och försämrad hudbarriärfunktion.

Mätningar av vattenförlust i överhuden (TEWL) visade en fyrfaldig minskning inom 4 veckor efter användning av jungfrukokosolja två gånger dagligen1. I en annan studie fann man att kokosolja signifikant förbättrade hudhydrering och ökade lipidnivåer i överhuden, vilket kan vara ett direkt resultat av förbättrad barriärfunktion2.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1Int J Dermatol. 2014

2Dermatitis. 2004