Try skincare made for you and your skin's needs

Coconut Oil (Torr hud)

Kokosolja används ofta i hudvård eftersom den är extremt effektiv när det gäller att återfukta huden. Till skillnad från de flesta kommersiella fuktgivare innehåller inte kokosolja vatten eller oljebiprodukter. Detta är viktigt eftersom vatten i fuktighetskrämen gör att huden känns återfuktad under en kort stund, men när det har torkat ut, kommer huden åter att vara torr och behöva hydrering.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: B

Torr hud (xeros) kännetecknas av en försämrad hudbarriärfunktion och orsakar symptom som kliande, hård och fjällande hud. I en randomiserad kontrollerad dubbelblind klinisk studie använde 34 patienter som lider av xeros kokosolja två gånger dagligen i 2 veckor. Både patienter och försöksledare rapporterade förbättrad hudhydrering efter avslutat 2 veckors försök, samt en ökning av lipidnivåer i överhuden1.

Vidare visade studier av patienter som lider av atopisk dermatit en fyrfaldig minskning av transepidermal vattenförlust (TEWL) vid användning av jungfrukokosolja två gånger dagligen i 4 veckor2. Denna minskning av transepidermal vattenförlust kan ses som en följd av förbättrad barriärfunktion, antingen genom en direkt förbättring av hudens naturliga barriär eller som ett resultat av kokosoljans barriärbildande effekt på det yttersta hudlagret.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1Dermatitis. 2004

2Int J Dermatol. 2014