Colloidal Oatmeal (Eksem)

Kolloidalt havremjöl produceras genom att mala och koka havre och återfinns i olika formler från badprodukter till fuktkrämer. Kolloidalt havremjöl innehåller ett antal olika naturliga komponenter som tros ligga bakom dess olika funktionella egenskaper. Kolloidalt havremjöl används som ett lugnande medel för att lindra klåda och irritation som är kopplade till olika tillstånd med torr hud.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: B

I en nyligen genomförd studie jämfördes effektiviteten av en kräm med 1% kolloidalt havremjöl med en receptbelagd barriärkräm hos barn med mild till moderat atopisk dermatit1. Efter användning av krämerna två gånger dagligen i tre veckor visade resultaten att kolloidalt havremjöl var lika effektivt som receptbelagd kräm och förbättrade både svårighetsgraden och klådan över tid2. Vid laboratorieförsök har extrakt av kolloidalt havremjöl visat sig ha antioxidativ och antiinflammatorisk verkan3,4.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1J Dermatolog Treat. 2017

2J Drugs Dermatol. 2017

3J Drugs Dermatol. 2015

4Arch Dermatol Res. 2008