Pröva 3 Sorion kräm 60ml för 2. Använd rabattkoden SORION2019

Hyaluronic Acid (Psoriasis)

Hyaluronsyra är en huvudkomponent i den extracellulära matrisen i hudens bindväv1. Den finns i särskilt stora mängder i huden, där den har en skyddande, strukturstabiliserande och stötdämpande roll2. Kroppen hos en vuxen människa innehåller cirka 15 gram hyaluronsyra, varav ungefär hälften finns i huden. Hyaluronsyra har en betydande kapacitet att binda vatten, illustrerat av det faktum att ett enda gram av hyaluronsyra kan binda 6 liter vatten.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: D

Hyaluronsyra finns i de yttre hudlagren (epidermis) och de nedre hudlagren (dermis). Den är faktiskt huvudämnet som finns i dermis på grund av dess viskoelastiska egenskaper3. Hyaluronsyra används ofta som ett fuktgivande medel på grund av dess vattenbindningsförmåga4.

HelloSkins experter kunde inte hitta några vetenskapliga data eller kliniska prövningar angående användningen av hyaluronsyra hos personer med psoriasis. Hyaluronsyra har dock visat sig ha positiv effekt på läkning av hudskador samt sårläkning5, vilket är känt för att vara fördelaktigt för patienter som lider av psoriasis.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1Dermatol Ther. 2006

2J Eur Acad Dermatol Venereol. 2005

3J Drugs Dermatol. 2010

4Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013

5Wound Repair Regen. 1999