Pröva 3 Sorion kräm 60ml för 2. Använd rabattkoden SORION2019

Palmitic Acid (Psoriasis)

Palmitinsyra är en av de vanligaste mättade fettsyrorna i nästan alla levande organismer. För kommersiellt bruk framställs palmitinsyra ofta ur växter, i synnerhet ur oljepalmens frukt, därav namnet. Den används i stor utsträckning som ingrediens i tvättmedel, tvål och rengöringsmedel och som en tensid, även om den används i skönhetsprodukter och kosmetika för en mängd olika ändamål, bland annat som doftingrediens, och uppmjukande medel. Studier har visat att nivåerna av palmitinsyra kan minska med så mycket som 56% i åldrande hud, jämfört med yngre frisk hud, vilket leder till minskad elasticitet.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: C

HelloSkins experter kunde inte hitta några vetenskapliga data eller kliniska prövningar angående användning av palmitinsyra hos personer med psoriasis.

Marulanötolja innehåller dock 15,3% palmitinsyra, som har visat sig ha fuktgivande, hydrerande och barriärbindande egenskaper1, som är kända för att ha en positiv effekt på patienter som lider av psoriasis. Palmitinsyra kan dessutom störa lipider mellan de yttre hudskikten och därmed fylla dessa utrymmen inuti cellagren, vilket gör huden mer elastisk och lindrar symptom relaterade till torr hud såsom klåda.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1J Ethnopharmacol. 2015