Paraffinum Liquidum (Psoriasis)

Paraffinum liquidum (PL), även känd som flytande paraffin, är en oljebiprodukt och framställs genom destillation. PL ingår ofta i formler eftersom det antas hjälpa huden att behålla fukt. Huden har en naturlig barriär som förhindrar fuktförlust och hjälper till att hålla huden smidig. Vissa personer upplever dock en försämring av denna barriär på grund av genetiska faktorer, åldrande av huden och skador på grund av hudsjukdomar. Därför används PL i hudvårdsprodukter för att skapa ett skyddande lager på huden som hjälper till att bevara fukt.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: D

HelloSkins experter kunde inte hitta några vetenskapliga data eller kliniska prövningar angående användning av PL hos personer med psoriasis, trots det faktum att det har använts i stor utsträckning under många århundraden.

Bevarande av fukt är en viktig och ofta förbisedd faktor i hudvård. Frisk hud har en naturlig barriär som förhindrar vattenförlust, men vid psoriasis försvagas ofta denna barriär, vilket leder till ökad vattenförlust och därmed förvärrade symptom.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017