Petrolatum (Torr hud)

Vaselin (inklusive vitt mjukt paraffin och gult mjukt paraffin) är en halvfast hydrofob gul/vit substans bestående av kolväten som framställs av petroleum. Vaselin har i mer än 100 år använts som en läkande salva. Även om dess primära effekt beror på dess ocklusiva egenskap, vilket innebär att det bildar en lipidbarriär på huden som fångar in vatten och begränsar vattenavdunstning från hudens yta, kan vaselin också tränga in i de övre hudlagren och hjälpa till att fylla mellanrummen mellan de yttersta döda hudcellerna.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: B

HelloSkins experter kunde inte hitta några vetenskapliga data eller kliniska prövningar om användning av vaselin hos personer med torr hud (xeros). Men i hudvårdsprodukter överlag agerar vaselin som ett uppmjukande medel, samtidigt som det minskar vattenavdunstning från hudens yta1. I en studie, som involverade 186 normala och 37 atopiska spädbarn och där vaselin användes 4 gånger dagligen i två dagar, förbättrade vaselin hudens hydrering från 2% till 7%2.

Dessutom antas vaselin kunna förbättra utseendet på fina linjer som orsakas av uttorkning3, vilket kan ge huden ett jämnare utseende. HelloSkins experter har inte kunnat hitta några publicerade data som styrker dessa påståenden.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1Skin Therapy Lett. 2005

2J Dermatol. 2007

3Dermatol Ther. 2012