Pröva 3 Sorion kräm 60ml för 2. Använd rabattkoden SORION2019

Propylene Glycol (Eksem)

Propylenglykol är en alkohol som fungerar som hudkonditionerare, viskositetsminskande medel, lösningsmedel och doftingrediens i kosmetika. Propylenglykol har fuktgivande egenskaper. Den torkar på huden till en hygroskopisk film som bevarar fukt genom att bilda en barriär mot avdunstningen av vatten. Vidare antas den dra vatten till de yttre hudskikten, vilket är förklaringen till observationen att den leder till en övergående svullnad av dessa hudskikt. Den hjälper också till att förbättra de barriärbildande egenskaperna hos specialiserade formler som kallas (NLC) genom att minska vattenförlusten från hudens yta, även känd som transepidermal vattenförlust, TEWL.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: A

En studie av personer, som diagnostiserats med mild atopisk dermatit, har visat att en lotion med höga koncentrationer av propylenglykol (20%) var lika effektiv för att minska klåda och torr hud (fjällande, hård och röd hud) på underbenen som en kontrollkräm (4 % urea)1.

Efter användning av fuktkrämerna två gånger dagligen i två veckor, hade båda behandlingarna förbättrat symptomen kopplade till torr hud, vilket rapporterades av såväl studiedeltagarna som av läkarna. Men den ena fuktkrämen var inte bättre än den andra.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1Acta Derm Venereol. 2009