Try skincare made for you and your skin's needs

Retinol (Akne)

Retinol är ett derivat av vitamin A och är en ingrediens i vissa receptfria och kosmetiska produkter. Topikala retinoider (retinoidsyra) är välkända och effektiva när det gäller alla aknelesioner, men recept är nödvändigt. Retinol omvandlas till retinoinsyra och har liknande men mindre kraftfull effekt än retinoider.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: B

Retinoider normaliserar några av de cellulära processerna i huden genom att påverka produktionen och utvecklingen av hudceller och minska tilltäppningen av porerna. Tilltäppning av porerna med hudceller leder (tillsammans med andra orsaker) till bildning av fläckar och pormaskar. Retinoider anses därför vara "antikomedogena", vilket innebär att de har en exfolierande effekt och stöder en antiinflammatorisk process för att reducera akne.1

HelloSkins experter kunde inte hitta några vetenskapliga data eller kliniska prövningar som jämfört retinoider och retinol hos aknepatienter. Dock visade en ny studie, som jämfört anti-rynkeffekterna av retinol och retinoid, att retinol och retinoider framkallar liknande förändringar i huden.2. Studier visar en minskning av antalet aknelesioner och en signifikant förbättring av svårighetsgraden av akne efter användning av topikala retinoider3. Det saknas dock bevis som stöder effekten av retinol på akne jämfört med topikala retinoider. Retinol har visat sig orsaka ökad solkänslighet4.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1J Dtsch Dermatol Ges. 2008

2J Cosmet Dermatol. 2016

3Semin Cutan Med Surg. 2016

4J Am Acad Dermatol. 2016