Salicylic Acid (Psoriasis)

Salicylsyra är en betahydroxisyra som har en positiv effekt på psoriasislesioner genom sina antiinflammatoriska och exfolierande egenskaper. Salicylsyra har förmågan att bryta de cellulära strukturerna som håller samman de övre cellagren i huden. Detta leder till exfolieringen (känd som en komedolytisk effekt) som hjälper till att förhindra att porerna täpps till med döda hudceller och minska plackbildning.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: A

Salicylsyra är en organisk syra som har använts i många år vid topikal behandling av psoriasis. Salicylsyra används som ett keratolytiskt medel, vilket innebär att den har en exfolierande eller peelingeffekt. Dess keratolytiska effekt uppstår genom upplösning av den extracellulära matrisen och uppmjukning av det övre hudlagret1 (stratum corneum). Detta främjar avstötning av psoriasisflagor, reducerar bildning av flagor och mjukar upp plack2. Denna effekt uppnås i koncentrationer upp till 6%, medan högre koncentrationer är skadliga för vävnaden [Fitzpatrick's Dermatology in General Medicine 6th edition, 2003]. Data om användning av salicylsyra ensam på psoriasisplack är begränsade.

På grund av den keratolytiska effekten används salicylsyra ibland som en kompletterande behandling som antas förbättra penetreringen av topikala terapeutiska medel2. Exempelvis visades sig en kombinerad behandling med salicylsyra och kortikosteroid vara effektivare än kortikosteroidbehandling ensam hos personer med måttlig plackpsoriasis efter en 3 veckors studieperiod3.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1Fitzpatrick's Dermatology In General Medicine 6th edition, 2003

2J Am Acad Dermatol. 2009

3J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009