Tea Tree Oil (Akne)

I nästan ett decennium har Melaleuca-oljan (även känd som teträdolja) använts som ett läkemedel på grund av dess potentiella antimykotiska och antibiotiska effekt. Som sådant anses det ha en positiv effekt vid bekämpning av de bakterier som orsakar akne.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: B

I en studie, där patienter med mild till måttlig akne använde en 5% topikal gel med teträdolja och en placebobehandling dagligen i 45 dagar, fann man att teträdoljan signifikant minskade både antalet totala aknelesioner och svårighetsgraden av akne1.

I en annan studie undersöktes effekten, toleransen och mottagligheten vid användning av en gel och ansiktstvätt med teträdolja hos personer med mild till måttlig ansiktsakne. Efter avslutad 12 veckors studie visade resultaten att användningen av produkter med teträdolja signifikant förbättrade mild till måttlig akne och att produkterna tolererades väl2.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007

2Australas J Dermatol. 2017