Try skincare made for you and your skin's needs

Urea (Eksem)

Urea är en viktig komponent i de yttre hudlagren, som hjälper att hålla frisk hud hydrerad genom att dra till sig och binda vatten som en del av hudens naturliga fuktgivande faktor1. Vid tillstånd med torr hud är vattenförlusten från det övre hudskiktet kopplad till en försämrad hudbarriärfunktion, vilket kan förvärra sjukdomssymptom. Urea har både mjukgörande (fuktgivande) och keratolytiska (avfjällande) egenskaper, vilket innebär att det kan användas för att hjälpa mot både torr och fjällande hud.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: A

Vid atopisk dermatit har användning av fuktgivare innehållande urea (antingen 5% eller 10%) visat sig minska sjukdomens svårighetsgrad med cirka 20% efter användning av fuktgivarna två gånger dagligen under 42 dagar2. Vid eksemhud har urea också visat sig förbättra hydrering av det övre hudskiktet samt dess vattenbindningsförmåga, och minska vattenförlusten från hudens yta3.

En nyligen genomförd studie, som utfördes på personer med atopisk dermatit efter behandling av huden med kortikosteroider, visade att den efterföljande användningen av en 5% ureakräm, jämfört med ett uppmjukande kontrollmedel, signifikant förlängde den eksemfria tiden jämfört med referenskrämen och minskade risken för eksemåterfall4.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1J Drugs Dermatol. 2016

2J Cosmet Dermatol. 2010

3Acta Dermatol-Kyoto 1989

4Acta Derm Venereol. 2015