Urea (Psoriasis)

Urea är en viktig komponent i de yttre hudlagren, som hjälper att hålla frisk hud hydrerad genom att dra till sig och binda vatten som en del av hudens naturliga fuktgivande faktor1. Vid tillstånd med torr hud är vattenförlusten från det övre hudskiktet kopplad till en försämrad hudbarriärfunktion, vilket kan förvärra sjukdomssymptom. Urea har både mjukgörande (fuktgivande) och keratolytiska (avfjällande) egenskaper, vilket innebär att det kan användas för att hjälpa mot både torr och fjällande hud.

Vad säger vetenskapen?

Evidensgrad: A

En koncentration av urea på 10% har också visat sig minska fjällning och rodnad av psoriasisplack jämfört med samma salva utan urea3. Vid psoriasis kan urea på så sätt direkt påverka de snabbt prolifererande hudcellerna (keratinocyter) och har en vattenbindande förmåga, vilket resulterar i en fuktgivande effekt2. Dessa olika egenskaper beror sannolikt på koncentrationen av urea i produkten. I koncentrationer över 10% kan urea hjälpa till att bryta ner hudens yttre skikt och minska tjockleken av flagor. I koncentrationer under 10% verkar urea primärt genom att dra till sig och behålla vatten, vilket hjälper till att återfukta de övre hudlagren.

Vid tillstånd med torr hud, inklusive psoriasis, är vattenförlusten från det övre hudskiktet kopplad till en försämrad hudbarriärfunktion, vilket kan förvärra sjukdomssymptomen4. Nyligen har det också föreslagits att urea kan påverka uttrycket av gener som är involverade i den korrekta hudbarriärfunktionen och det antimikrobiella försvaret5. Topikal användning av urea vid ett antal andra hudproblem har också visat sig vara effektiv när det gäller att reducera svårighetsgrad2.

Koncentrationen av en ingrediens är viktig för dess effektivitet, och därför är det möjligt att produkter som innehåller samma ingrediens inte nödvändigtvis har samma effekt som i de ovannämnda studierna.

Uppdaterad: juli. 2017

References

1J Drugs Dermatol. 2016

2Dermatol Online J. 2013

3Acta Derm Venereol. 1996

4Am J Clin Dermatol. 2003

5J Invest Dermatol. 2012