Tillbaka till översikt
5 tips om hur man tar hand om sin psoriasis under sommaren

En del med psoriasis ser att deras hud förbättras under sommaren. En studie om huden och solen som publicerades 2015 bekräftade att personer med psoriasis tycks ha klarare hud under sommaren. En möjlig förklaring till detta är solexponeringen under sommarhalvåret; solskenet under sommaren innehåller nämligen ultraviolett ljus. Det ultravioletta ljuset har immunmodulerande effekt på huden, liksom den som i många år har används i medicinsk ljusterapi för behandling av psoriasis.

En annan anledning som kan bidra till förbättringen av psoriasis under sommaren är det faktum att det vanligtvis är årstiden när människor har sin semester och njuter av en mindre hektisk vardag. Avkopplande aktiviteter och en lugn vardag kan bidra till att förbättra psoriasis hos de som får utslag av stress.

Även om symptomen ofta avtar under sommarmånaderna kvarstår faktum att psoriasis ett kroniskt tillstånd och bör därför fortsätta behandlas. Personer med psoriasis bör också ha i åtanke att brännskador orsakade av solen kan orsaka förvärrade symptom.

Här kommer 5 tips som hjälper till att lindra psoriasis under sommarhalvåret:

  1. Försök att sola i små mängder: Vissa läkare rekommenderar personer med psoriasis att sola i ca 5 minuter om dagen och sedan gradvis öka tiden till 10-15 minuter om dagen. Smörj in hela kroppen med solkräm, med undvik att applicera direkt på psoriasisområden. Om du vet med dig att du kommer vara i solen mer än 15 minuter, applicera då solkräm på hela kroppen, inklusive din psoriasis.
   Tänk på att viss psoriasismedicin, såsom systemisk acetitin, kan göra en person mer känslig mot solens strålar. Om du tar medicin mot psoriasis är det därför viktigt att först prata med din läkare om just din situation innan du går ut i solen.
  2. Skydda dig mot solskador: Om du råkar bränna dig kan detta bilda mer psoriasis (detta kallas Koebnerfenomenet).
   Så här förhindrar du bränndskador från solen: Använd en kräm med hög solskyddsfaktor när du går ut i solen. Välj märken som är särskilt gjorda för känslig hud och som både skyddar från UVA- och UVB-strålar (se HelloSkins lista över solskyddsmedel som rekommenderas för psoriasis här). Skydda din hårbotten och ansiktet genom att bära huvudbonad och täck lätta och lösa kläder. Dessutom är det viktigt att försöka undvika att stanna ute i solen en längre tid.
   Det sistnämnda, alltså att exponeras i sol över tid, är också viktigt att undvika för att minska risken för hudskador och hudcancer.
  3. Använd fuktkräm: Applicera kräm ofta och snåla inte när du varit ute i solen eller spenderat en längre tid i ett luftkonditionerat utrymme. Samma gäller efter simning och om du simmar i saltvatten eller klor är det viktigt att duscha efteråt och sedan smörja in dig med en fuktkräm.
  4. Skydda din hud mot insektsbett: Insektsbett är påfrestande för huden och i kan i vissa fall orsaka psoriasisutslag. Använd därför insektsmedel när du utomhus.
  5. Använd ljusa och lösa kläder i naturfiber: Att välja kläder i bomull och andra lätta tyger minskar risken för att utsätta huden för ett tyg som irriterar.

Föregående inlägg Nästa inlägg