Tillbaka till översikt
Guide: Får din hud tillräckligt med vård?

Med anledning av World Psoriasis den 29 oktober har vi under den kommande veckan ökat fokus på psoriasis där vi ger dig extra information om sjukdomen och de mest effektiva metoderna som du kan använda för att avhjälpa och lindra symtomen.

I vårt senaste inlägg skrev vi om varför användning av fuktgivande och mjukgörande behandling är essentiell för dig med psoriasis. I det följande kommer du bli klokare på hur du doserar dina produkter för att säkerställa att din hud alltid är stöttad av deras gynnsamma effekter, så att du kan förebygga och vårda din psoriasis på bästa möjliga sätt.

Effektiviteten av din mjukgörande behandling är beroende av hur ofta du använder mjukgörande krämer och hur mycket du applicerar. Så frågan är kort och gott – applicerar du tillräckligt?

Huden har behov av mer än du tror..

De flesta tenderar att inte applicera tillräckligt av de mjukgörande produkterna och är ofta ganska överraskade över mängden av kräm, lotion eller salva som bör användas varje dag.

Hur mycket av produkten du ska använda beror på hur allvarligt ditt tillstånd är. Generellt ska du applicera den mängd av produkten som känns behaglig för din hud. Om huden känns torr efter applicering, så bör du använda lite till. Så länge du använder produkter utan aktiva ingredienser (såsom lokalbehandlande kräm) kan du faktiskt applicera så mycket som det passar dig.

Som tidigare nämnts så är den mängd kräm du bör använda självklart beroende på din huds tillstånd, men du kan vid vissa tillfällen behöva applicera upp till 500g mjukgöringsmedel per vecka. Det innebär alltså att det inte är ovanligt att använda en tub eller två i veckan beroende på hur stora förpackningar du köper.

Hitta rätt mängd

Den optimala mängden kan uppskattas utifrån det man kallar fingerspets-enhet (FSE), som är den mängd kräm som kan pressas ut från ett standardmunstycke (5 mm i diameter) från fingerleden på ditt pekfinger och ut till spetsen.

Vi har gjort en översikt över hur mycket som rekommenderas att applicera på de olika delarna av din kropp åt gången. Du bör utgå från minst 2 appliceringar om dagen:

  • Ansiktet: ta ungefär 1–2 g av en mjukgörande kräm om dagen, vilket är ungefär 2–4 fingerspets-enheter - eller 7 ml lotion
  • Båda händer: använd mellan 2–3,5 g kräm om dagen, vilket är ungefär 4–7 FSE - eller 15 ml lotion
  • Hårbotten: använd mellan 3,5–7 g kräm, vilket är 7–14 FSE eller 15 ml lotion
  • Båda armarna eller båda benen: använd 7–14 g kräm, vilket är 14–28 FSE eller 15 ml lotion
  • Torso: Använd 29 g kräm, vilket är 58 FSE, eller 35,5 ml lotion
  • Ljumske och könsorgan: Använd 1–2 g kräm, vilket är ungefär 2–4 FSE, eller 7 ml lotion

Kom ihåg att sannolikheten för att uppnå lindring och regenerering av torr och irriterad hud ökar ju mer du använder dig av mjukgörande behandling.

 

Föregående inlägg Nästa inlägg