Tillbaka till översikt
Helloskin Guide: 24 timmars hudvårdsrutin för barn med eksem

Vi vet att det är ett stort arbete att ha ett barn med eksem. Därför har vi under denna vecka frågat vårt team av hudexperter om deras tips på vilka metoder som du kan använda i ditt barns dagliga hudvårdsrutiner för att hjälpa till att reducera irritation och utbrott.

Morgon

Bevara fukten

Sund hud har en skyddande barriär som förhindrar outnyttjad fukt från att avdunsta och fungerar samtidigt som en sköld mot orenheter. Hos barn med eksem är denna barriär ofta skadad, vilket förorsakar förvärring av torr hud och klåda samt ökar risken för infektion. Därför är det viktigt att kick-starta dagen genom att klargöra ditt barns hud med en rutin, som hjälper till med att återuppbygga hudens naturliga barriärer, så att den är skyddad mot de dagliga utmaningarna.

En av de grundläggande metoderna i denna process är att hjälpa huden att bevara fukten med hjälp av en närande kräm. Även om ditt barn använder receptbelagd steroidkräm, är det viktigt att använda en fuktgivande ansiktskräm varje morgon. Decubal Basic Junior kräm är en lätt, snabbabsorberande kräm som är perfekt till användning före skolan. Krämen innehåller både glycerin, som hjälper huden med att binda vatten, samt flytande paraffin – 2 ingredienser som är kända för att bistå huden med att hålla kvar fukten.

Fokus på ansiktet

Barn är ofta drabbade av eksem i ansiktet och därför är det extra viktigt att komma ihåg att applicera kräm eller salva på de utsatta områdena, i synnerhet nu när vi går mot kallare tider.

Det kan vara en bra idé att välja en tjockare salva under vinterperioden, såsom AproDerm Emollient Cream. Den är inte för fet men speciellt sammansatt så att den bildar ett lager av olja på huden, vilket förhindrar den från att avge fukt.

Eftermiddag

Ge huden en fuktighetsboost

Tiden i skolan kan vara svår: inte nog med att det finns många faktorer som kan förorsaka irritation på barnets hud utan det kan även vara svårt som förälder att se till att barnets hud hålls tillräckligt fuktat när man inte kan vara med dem.

Därför är det en bra idé att boosta deras hud med en fuktighetskräm, så snart skoldagen är över.

Till milt eksem kan du med fördel använda en tunnare lotion som Dermalog Fuktighetskräm som har en kort absorptionstid, så barnet fortare kan återgå till eftermiddagens roligare aktiviteter!  

Om ditt barns eksem är av allvarligare art, kan du använda en mer intensiv fuktighetskräm såsom Australian Bodycare Rescue Cream, som innehåller en effektiv kombination av ingredienser som är speciellt utvecklade för att återuppbygga hudens naturliga, skyddande barriärer och minska fuktförlust, samt rensa bort bakterier.

Till bekämpning av klåda

Om ditt barn har haft en hård dag i skolan med irriterad och kliande hud, är KIMOVI Gel optimal till applicering på de utsatta områdena. Denna gel innehåller ingredienser som visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, som hjälper till med att lindra klåda och infektion.

Läggdags

Rensa bort dagen

Läggdags behöver inte vara tråkigt! Du kan absolut införa nya roliga rutiner, som ger ditt barns känsliga hud lindring och förbättrar nattsömnen.

Börja med ett bad för att avlägsna den smuts som huden ansamlat sig under dagen. Det kan vara bra att använda en produkt som Dermalog Body Wash – en body wash som är speciellt sammansatt för att hydratisera och lindra huden medan den hjälper till med att bevara de naturligt näringsgivande och skyddande oljorna.

Kom ihåg att begränsa badet till 10 minuter eller mindre – ett långt varmt bad kan nämligen medverka till att hudens naturliga oljor sköljs bort och således torka ut huden. Av samma anledning är det viktigt att undvika tvålar och produkter som innehåller parfym, färg eller nötoljor, då dessa även kan ha en uttorkande effekt.

Stöd hudens återuppbyggnad

Under natten kommer barnets hud att arbeta intensivt för att återuppbygga sina barriärer efter dagens många stressfaktorer.

Det bästa sättet att bistå hudens naturliga processer är genom användning av en tjock, oljebaserad fuktgivare som kan bilda ett skyddande lager. Salvor har det högsta oljeinnehållet av alla fuktgivande produkter gjorda till eksem, vilket gör dem extremt effektiva till att bibehålla fukten.

Oljebaserade salvor får dock även många att känna att huden efterlämnas fet, därför kan du kanske ha nytta av att använda en kräm som Faaborg Pharma Helo Kräm, som bildar ett omslutande lager på hudens yta, som förhindrar vatten från att avdunsta genom huden och därmed effektivt håller kvar fukten. Salvan är optimal att använda i ditt barns kvällsrutin och kan även användas under våta omslag. Smörj in ditt barn med fuktighetskräm minst 20 minuter innan läggdags således att huden har tid att absorbera den.

Minska klåda

Många barn med eksem kommer omedvetet att klia på sin irriterande hud, medan de sover. Om ditt barn har tendens till detta så är det viktigt att införa åtgärder i deras hudvårdsrutin, som minskar risken för blödning eller infektion.

Här kan du, som det sista steget innan läggdags, sätta på ditt barn ett par specialgjorda natthandskar som minskar risken för att barnet kliar sig och skadar huden under natten.

Andra tips för att förbättra ditt barns nattsömn

Barn med eksem har ofta svårt att sova, då huden kan kännas extra varm och kliande under natten. Försök att hålla deras omgivning sval och använd bomullssängkläder och kuddar av naturfibrer.

Kom dessutom ihåg att hålla husdjur borta från barnets rum, då både hundar och katter kan förvärra eksem.

 

Föregående inlägg Nästa inlägg