Tillbaka till översikt
Hur fungerar egentligen mjukgörare?

Hur fungerar egentligen mjukgörare? Vad försiggår där under ytan?

Mjukgörare verkar genom att fukta och återupprätta hudens naturliga barriär på två sätt. För det första så ersätter mjukgörare förlorat vatten (dvs. De rehydrerar huden). Mjukgörare innehåller ofta även naturlig fuktighetskräm såsom glycerin, som hjälper till med att öka det yttre hudlagrets vattenbindande kapacitet genom att dra till sig och bibehålla vatten från de djupare hudlagren. Du har kanske hört uttrycket ”fuktighetsbevarande medel”, som används om mjukgörare – detta refererar till processen i att rehydrera och fukta huden.  

För det andra så hjälper mjukgörare till med att skapa ett skyddande lager av olja (även känt som lipider) på hudytan. På detta sätt hjälper mjukgörare till med att förhindra ytterligare förlust av vatten. Det är särskilt denna del av den mjukgörande behandlingen som leder till mindre fjäll och mjukare plack.

Vid psoriasis är hudens barriär reducerad, vilket gör den mer mottaglig för irritanter såsom smuts och bakterier. Detta kan leda till ytterligare symtom såsom klåda men genom att stötta hudens barriär så skyddar du huden från dessa oönskade bakterier och irritanter. På en del mjukgörande produkter kan du läsa att de har ”ocklusiva” egenskaper – detta refererar till den barriärbildande effekt som lipider har på huden.

Allt detta innebär alltså att det sker en hel del viktiga och gynnsamma ändringar under din huds yta, som kommer hjälpa dig att vara symtomfri under en längre period. Om du  vill prova mjukgörare och förbättra din hud, prova t.ex. Ceridal Lipogel, Helosan Originalsalve, Faaborg Pharma Carbamid Creme 5% eller Decubal Basic Body Lotion.

Föregående inlägg Nästa inlägg