Tillbaka till översikt
Kan glutenfri kost hjälpa mot psoriasis?

Enligt National Psoriasis Foundation, kan en fjärdedel av människor som lever med psoriasis också vara känsliga för gluten. Med det sagt så är en  viss försiktighet rättfärdigad hos de som lever med denna hudsjukdom. Om du har psoriasis, kan glutenfri kost vara en idé för att försöka lindra symptomen. Här tittar vi på huruvida en kost där livsmedel med gluten i utesluts kan vara en effektiv psoriasisbehandling.

Vad är gluten?

Gluten är en typ av ett komplext protein som finns i många spannmål och korn. Det finns i korn, råg och vete och alla produkter som är gjorda av dessa dessa spannmål. Mat som pasta, kakor och bröd är några av de vanligaste källorna till gluten. Gluten kan också hittas i flera oförutsedda livsmedel såsom sojasås, salladsdressing och till och med glass.


Finns det en länk mellan gluten och psoriasis?

EverydayHealth.com säger att länken mellan glutenintolerans och psoriasis är ännu inte helt klarlagd, men det finns forskning som tyder på att de med celiaki (en åkomma där personen är känslig mot gluten) kan också vara mer benägna att få psoriasis. Vissa människor med psorisais kan också  upptäcka att när de äter livsmedel som innehåller gluten kan detta förvärra deras symptom. För närvarande finns det ingen evidens för detta dock och det är därför svårt att bevisa att det finns en koppling mellan de två gluten och psoriasis.


Kan en glutenfri kost förbättra min psoriasis?

En del människor som lever med psoriasis kan förbättra sina symptom genom att eliminera gluten ur sin kost. Ett gott råd till dessa människor är att besöka en läkare för blodprov och kolla om de även har celiaki. Även om det fortfarande finns mycket lite vetenskapliga evidens på en länk mellan psoriasis med glutenkänslighet, har ett antal patienter uppvisat att de upplever en stor förbättring i sitt hudtillstånd till följd av en glutenfri diet.

En studie utförd i 2010 av The Journal of Clinical Laboratory Analysis visade  att psoriasispatienter som var bärare av den psoriasisbundna HLA CW6-genen också hade en större känslighet mot gluten än de utan genen. Organisationen The Gluten free Society föreslår också att de som inte funnit lindring av sina psoriasissympton från konventionell medicinsk behandling kan experimentera med att ta bort glutenrika livsmedel från sin kost för att se om det kan förbättra deras hudtillstånd.

Även om en glutenfri kosthållning kanske inte är en lösning för alla som lever med psoriasis, så kan du som redan är känslig mot gluten finna att minskat intag av glutenrik mat kan lindra en del av din psoriasissymptom.

Föregående inlägg