Tillbaka till översikt
Psoriasis och fuktgivande behandling - därför fungerar det!

Psoriasis bör inte hålla någon tillbaka och hos HelloSkin tror vi på att kunskapsdelning och fokus på problemet är vägen mot en framtid där du tryggt kan fokusera på alla de andra sakerna i livet, som gör dig till den du är, så att du kan leva ut din fulla potential

Symtom och lindring

Ta en titt på ditt utslag och den angränsande huden. Fjällar ditt utslag? Är det torrt, irriterat eller kliar det kanske? Är den angränsande huden röd? Dessa är alla vanliga symtom på psoriasis men fuktgivande krämer kan hjälpa dig med att lindra dem.

Fjäll från din plackpsoriasis är ett resultat av förökad celltillväxt och celldelning (även känt som proliferation). Detta får huden att kännas stram, tjock och kliande. Det är här en fuktgivande behandling spelar en viktig roll.

Effektiviteten av din hudvårdsrutin beror på hur regelbundet du använder fuktighetskrämer och hur mycket du använder. Därför ger vi dig här en snabb introduktion till det bästa sättet att använda produkterna samt hur fuktgivande behandling fungerar bäst.

Vad är fuktgivande behandling och när bör du använda det?

Fuktgivande behandling består av användningen av mjukgörande alternativ till tvålar samt fuktighetsbevarande produkter såsom krämer, lotioner och salvor. Kombinationen av dessa produkter kompletterar varandra genom att hålla din hud väl hydratiserad under dagen. Mjukgörande behandling är viktig i de perioder som du upplever extra många plack och är även essentiell i förebyggandet av nya utbrott.

Undvik tvål

Normal tvål kan snabbt torka ut huden. Du bör därför alltid påbörja din dagliga hudvårdsrutin med att ersätta din vanliga tvål med en mjukgörande kräm eller lotion som är lämplig till badet. En del av dessa produkter kommer troligtvis inte skumma lika mycket som vanligt men de är lika effektiva som vanliga tvålar. Mjukgörande badlotioner kommer inte enbart att hålla huden ren utan även hjälpa till med att bevara fukten genom att skapa en barriär så att vattnet kan avdunsta från huden.

Kom ihåg att det är viktigt att fukta huden omedelbart efter rengöring, då långvarig utsättning för varmt vatten har en uttorkande effekt.

Applicera innan lokalbehandlande produkter

Om du genomgår behandling i form av steroidkräm så ska du applicera fuktighetskräm innan den receptbelagda produkten. Ge huden tid att absorbera krämen helt innan du applicerar din lokalbehandlande produkt - det rekommenderas att man väntar i minst 30 minuter. Detta säkerställer att du får den bästa möjliga effekten från båda produkter.

Frekvent och riklig användning ger bäst resultat

Behovet för användning av fuktighetsgivande produkter varierar från person till person, beroende på hur torr din hud är. En bra utgångspunkt är att applicera det 2–3 gånger om dagen. Men en del ska öka detta med upp till varje timme, om huden är mycket torr.

Olika tidpunkter på dagen kräver olika produkter

Fuktighetsgivande produkter varierar i konsistens och effektivitet i förhållande till fetthalten. I allmänhet är produkter med hög fetthalt bättre till att behandla torr hud.

Som en tumregel kan du använda salvor under natten och krämer eller lotioner under dagen.

Krämer, lotioner och geler innehåller vatten, vilket gör att de absorberas snabbt och är lätta att applicera. Detta gör dem särskilt gynnsamma till användning på dagtimmarna.

Salvor har den högsta fetthalten av alla fuktighetsgivande produkter, vilket gör dem särskilt effektiva till att hålla fukten inne. Oljan bildar ett lager på huden som bevarar fukten. På grund av det höga oljeinnehållet så kan huden kännas väldigt fet och många föredrar därför att använda dem under natten. Krämer, lotioner och geler innehåller vatten, vilket gör dem lättare att applicera, dock är de inte alltid lika effektiva som salvor.

Hur ska du applicera dem?

Lokalbehandlande, fuktgivande produkter bör försiktigt smörjas in på huden i hårens växtriktning. Undvik att gnida in det i huden då detta medverkar till att huden blir mer irriterad än den redan var.

 

Föregående inlägg Nästa inlägg