Tillbaka till översikt
Sex saker du bör undvika för att förhindra ditt utslag av psoriasis

Det finns ingen magisk formel när det kommer till psoriasis – det som kan påverka en persons hud har kanske ingen effekt på en annan.

Psoriasis förorsakas av mer än bara genetik, miljömässiga triggers kan även ha en stor inverkan på de dagliga symtomen.

I denna artikel beskriver vi de triggers som är vanligast och som du bör känna till, samt hur man hanterar dem så att du lättare kan förebygga uppblossningen och leva så symtomfritt som möjligt.

När årstiderna ändras

Du har kanske märkt en liten förbättring av din psoriasis under de varma sommarmånaderna men nu när hösten faller in, är det viktigt att optimera din hudvårdsrutin för att minimera risken för förvärring.

När vädret blir kallare sänks luftfuktigheten, vilket för det mycket lättare för fukten att försvinna från huden. Ju mer fukt huden förlorar desto större tendens har din hud att bli torr, tjockare och mer inflammerad – därför kan höst och vinter vara besvärliga årstider, om du har psoriasis.

Förebyggande är nödvändigt när klimatet ändras. Förbered dig på de uttorkande vintermånaderna med en extra fuktgivande hudvårdsrutin. Detta inkluderar en kombination av produkter som tillsammans lugnar, mjukgör och fuktar mycket torr hud.

Om du har svårt att hitta rätt produkter så har vårt team av hudvårdsexperter sammansatt en rad produkter, som i kombination kan utgöra en bra vinterrutin under de månader då din hud kräver lite extra.

De två fettkrämerna bidrar till att återupprätta en naturlig hudbarriär och återetablera fuktighetsbalansen. Specialkrämen Ceridal Lipogel Fettkräm består till 100% av oljor och fett och Locobase har ett fettinnehåll på 70%, varpå den förser din hud med maximal fukt. Dermalog Skin-Cure är speciellt utvecklad till att skydda huden mot kyla och frost med sin fetthalt på 63%. Faaborg Pharma kräm är en lättare produkt som är lämplig att använda under dagen med en lite mindre fettprocent på 37%. Kom dessutom ihåg att skydda din hud mot onödig uttorkning i badet genom att använda den milda Dermalog Body Wash.

Hudskador

Har du någonsin lagt märke till att din psoriasis tycks blossa upp omkring områden med även minsta lilla sår? Detta beror på Köbners Fenomen, som drabbar 1 av 4 personer med psoriasis.

Läkarna vet inte precis vad det är som får din hud att bilda psoriasisplack när du ådrar dig hudskador men du kommer kanske själv uppleva att nålstick eller insektsbett kan förorsaka nya förekomster av svullen, röd, fjällande eller kliande hud – särskilt under vintern då din hud naturligt är torrare.

Det är viktigt att vara uppmärksam på att uppblossning förorsakad av Köbners Fenomen även kan förekomma om du får en solskada, en tatuering, vaccinationer eller akupunktur, så var inte bekymrad om nya plack plötsligt dyker upp efterföljande.

Om du upplever denna typ av uppblossning så bör du vårda ny plack precis så som du brukar. Om du använder topiska steroider, bör du överväga att komplettera din hudvårdsrutin med en fet, fuktgivande kräm såsom Faaborg Pharma Helo Kräm för att ge din hud extra stöd för att få utbrottet under kontroll.

Stress

Varje form av fysisk eller psykisk stress kommer få din kropp att reagera genom att sända ut signalämnen som förorsakar inflammation. Detta sker naturligt som en del av kroppens läkningsprocess, men hos personer med autoimmuna sjukdomar såsom psoriasis sker det en överaktivering av immunsystemet, vilket kan förvärra din huds tillstånd.

Fysisk och mental stress kan utlösas av flera orsaker, exempelvis sömnbrist, rökning eller högt alkoholintag.

Försök att äta välbalanserade måltider, få massor av sömn, reducera din arbetsbörda, träna regelbundet och använd avslappningstekniker såsom meditation. Det är dessutom en bra idé att tala med dina närmaste eller en medicinskt sakkunnig person, om din stress verkar överväldigande.

Medicin

För en del personer kan särskilda typer av medicin, såsom beta-blockerare, litium (används till att behandla en del psykiatriska tillstånd), digoxin (hjärtmedicin) och malariamedicin förorsaka utbrott av psoriasis.

Om du upplever förvärring av dina symtom efter att du börjat med en ny medicin, så prata med din läkare om det kanske kan finnas ett alternativ.

Vikt

Fettceller reducerar inflammatoriska molekyler (på fackspråk kallas de adipokiner). De utlöser en inflammatorisk respons. Det innebär att när din vikt ökar, stiger även inflammationsnivån, vilket förklarar varför en del studier har visat att graden av psoriasis är tätt sammankopplad till kroppsvikt. En studie från 2009 visade att varje ökning av BMI-enheter var associerad med en ökning av risken på 9% för att en person fick psoriasis och en 7% större risk för ökad svårighetsgrad av psoriasis.

Håll din vikt på en sund nivå för att undvika nya utbrott eller förvärring. Det kommer kunna hjälpa till med att hålla din psoriasis under kontroll men kommer också att reducera din risk för en rad andra sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, som har visat sig vara vanligare hos personer med psoriasis.

Om du upplever att det är svårt att få din vikt under kontroll så kan du med fördel kontakta din läkare för att höra vilket förslag som kan finnas till förfogande inom hälsofrämjande åtgärder.

Infektioner

Infektioner påverkar och stressar immunsystemet, vilket dessvärre kan medverka till att förvärra din psoriasis. Streptokockinfektioner (halsinfektion) är särskilt associerat med guttat psoriasis – i själva verket är halsinfektioner ofta en av de primära utlösarna till psoriasisdebuten för barn.

Det innebär även att en uppblossning av sjukdomen kan vara ett symtom på en obehandlad halsinfektion. Därför kan det vara en bra idé att undersökas av din läkare, om du upplever en plötslig förvärring så att du är säker på att du inte har en oupptäckt infektion.

När du har en autoimmun sjukdom som psoriasis, är det viktigt att ge din kropp den omsorg, vård och uppmärksamhet som den behöver för att hålla sig sund och frisk. Se till att avsätta tid för att slappna av och växla ner och försök att komma ut från omkörningsfilen om du känner att du håller på att bli utmattad.

Källa: Wolk K, Mallbris L, Larsson P et al. Excessive body weight and smoking associates with a high risk of onset of plaque psoriasis. Acta Derm Venereol 2009; 89: 492–497

 

Föregående inlägg Nästa inlägg